Leren stenen zetten
les

Deze website gaat ophouden te bestaan in deze vorm en wordt niet meer bijgehouden en is niet meer actueel. Voor alle info betreffende cursussen en opleidingen van Vakschool Schoonhoven (ROC Zadkine) - Klik hier: http://www.vakschoolschoonhoven.nl TEL: 0182 30 32 50 Meester Kesperstraat 10 2871 GS Schoonhoven

Een van de meest voorkomende versieringstechnieken bij sieraden is het gebruik van edelstenen. Het goed en mooi zetten van stenen vereist veel kennis en vooral ervaring, daarom wordt dit meestal overgelaten aan een ervaren zetter en wordt niet vaak door de goudsmid zelf gedaan. Desalniettemin is het voor de (aankomende) goudsmid heel belangrijk kennis te maken met de techniek van het stenen zetten om sieraden goed aan te kunnen leveren bij een zetter. Bovendien is het ook erg leuk om het zelf te kunnen.

Vakschool Schoonhoven gaat volgend jaar 4 korte themacursussen aanbieden op het gebied van zetten. De thema´s zijn:

 • Basiszetten 4 lessen van 3 uur, Gladomzettingen voor ronde en vierkante stenen en de wrijfzetting worden uitgelegd en beoefend.
 • Chatonzetten 4 lessen van 3 uur, waarbij de meest voorkomende chatonzettingen aan het bod komen. Alliancering, Solitair en Entouragezetting.
 • Incrustatiezetten 5 lessen van 3 uur, Carreau, filé, pavé en railzetten met ronde stenen worden uitgelegd en geoefend.
 • Gevorderde zettechnieken 5 lessen van 3 uur, vierkant incrusteren, gecompliceerde chatonzetting, raizetting vierkante stenen worden uitgelegd en beoefend.
Geef je nu op: http://www.vakschoolschoonhoven.nl/Studeren/Studiewijzer.aspx

Het volledige overzicht van alle opleidingen en cursussen in Schoonhoven:

klik hier voor de informatie van de website van Vakschool Schoonhoven.

Lokatie:

Lokaal 108 in het sfeervolle gerenoveerde gebouw van de school in Schoonhoven is ingericht voor de zetcursussen.
Het adres is Meester Kesperstraat 10 2871 GS Schoonhoven
Klik hier voor de routeplanner van Google in een nieuw tabblad
Schoonhoven ligt een half uur rijden van Utrecht - A2 Afslag Nieuwegein/IJsselstein en (elk kwartier) een uur onderweg met een bus van Utrecht Centraal.
Met de auto is het 3 kwartier rijden van Rotterdam en 20 minuten van Gouda. Met de bus van Rotterdam (elk half uur) een uur en van Gouda (elk kwartier) een half uur.
Het lijkt ver maar het went, zeker als je tegen de file in of buiten filetijden rijdt of een boekje meeneemt in de bus.

Voor cursisten die al een cursus volgen: vraag aan de coördinator of je de cursus kunt combineren met je goudsmidscursuslessen, b.v. dat je tijdelijk op donderdagochtend je goudsmidslessen doet.


De links openen in een nieuwe pagina van je browser. (Geblokkeerde scripts toestaan voor het juiste functioneren van de pagina).

De vier cusussen zetten.

ring
Zettechnieken Basiszettingen

4 lessen van 3 uur.
In de basiscursus leert u de meest voorkomende gladomzettingen zelf uitvoeren. Ook gaat U boren en frezen met de hangmotor en leert U het hamerhandstuk gebruiken.
De zettingen die geleerd worden zijn:

 • Gladomzetting rond, zetten met de pons.
 • Gladomzetting vierkant, zetten met de pons en/of hamerhandstuk
 • Onderwaards ingefreesde of gewreven zetting gezet met de els

De cursus is een basis om zelf in de praktijk het zetten verder te ontwikkelen.
De basiscursus kan gevolgd worden door de professionele goudsmid met weinig of geen zetervaring en de serieuze hobbyist, die ofwel het certificaat basisgoudsmid gehaald heeft ofwel een gelijkwaardige ervaring bezit.

alliancering
Zettechnieken Chatonzettingen

4 lessen van 3 uur.
Deze praktijkcursus is bedoeld voor goudsmeden met enige zet-ervaring en serieuze hobbyisten die de cursus basiszetten hebben gevolgd met een redelijke praktijkische ervaring in de basisvaardigheden van het zetten. Belangrijkste onderwerpen zijn:

 • Het zetten van een Alliancering met het hamerhandstuk
 • 4 Chatonzettingen solitair
 • Entouragezetting (hanger)
incrustatiering
Zettechnieken Incrustatiezettingen

5 lessen van 3 uur.
Deze praktijkcursus is bedoeld voor goudsmeden met enige zet-ervaring en serieuze hobbyisten die de cursus basiszetten hebben gevolgd met een redelijke praktijkische ervaring in de basisvaardigheden van het zetten. Aangeraden wordt eerst de cursus handgraveren te volgen. Belangrijkste onderwerpen zijn:

 • Carreau
 • Filé
 • Pavé,
 • Railzetting
vierkante steenring
Zettechnieken gevorderde zettingen

5 lessen van 3 uur.
Deze praktijkcursus is bedoeld voor goudsmeden met enige zet-ervaring en serieuze hobbyisten die de cursus basiszetten hebben gevolgd met een redelijke praktijkische ervaring in de basisvaardigheden van het zetten. Aangeraden wordt eerst de cursus incrustatiezetten te volgen.
Belangrijkste onderwerpen zijn:

 • Vierkantzetting versnijden - deze techniek kan dan voor elke vorm steen worden toegepast.
 • Gecompliceerde chaton/gladomzetting
 • Railzetting vierkante stenen
 • Verder is er natuurlijk ruimte voor vragen over specifieke zettingen.

  Cursusdata:


Webmaster: